Daslook

Daslook, ook wel borslook, uienbloem of woutknooplook genoemd, komt in het wild nog weinig voor. Daslook is een heerlijke voorjaars traktatie die eigelijk niet mag missen in de eetbare tuin.

Verkrijgbaar in de webshop

Beschrijving

Daslook is een overblijvend gewas. In het vroege voorjaar komen de ovaal, lancetvormige, groene bladeren met hun knoflookgeur tevoorschijn. Let op de plant lijkt sterkt op de giftige plant  Lelietje van Dalen.

In April bloeit de Daslook met witte bolvormige bloemen. Na de bloei trekt de Daslook zich weer terug om het jaar erna weer op te komen. Daslook houdt wel van ruimte en kan zich snel vermeerderen. Voor je het weet heb je veld vol.

De soortsaanduiding ursinum is ontstaan door het oude bijgeloof dat beren na hun winterslaap zich eerst aan deze plant tegoed deden. Dit is ook de oorzaak dat de plant af en toe ook berenlook wordt genoemd. De Duitse benaming Bärlauch duidt daarop. De naam Daslook kan afgeleid zijn van dassen, die in burchten in de grond leven en waar deze planten boven op kunnen groeien. Bron (wikipedia)

Gebruik

Blad kan worden gebruikt voor de bloei, na de bloei wordt de smaak minder. Ook is de bol en de bloem eetbaar. De pittige bloemen geven een heerlijke twist aan salades. Daslook wordt op culinair gebied voor verschillen gerechten gebruikt,

1 van deze toepassingen is de populaire Daslook Pesto

Recept:

Ingrediënten: -5 eetlepels jonge gehakte daslookblaadjes -2 eetlepels pijnboompitten (of amandelschilfers) -1 eetlepel Parmezaanse kaas -olijfolie -peper en zout.

Bereiding Doe de daslookblaadjes, pijboompitten, Parmezaanse kaas en peper en zout in de keukenrobot en mix het fijn. Giet er de olijfolie bij tot je een dikke massa krijgt.

Kwekerij ’t Ol Daip

Op zoek naar kruidenplanten of bijzondere groenten? Kom eens langs en maak kennis met ons assortiment kruiden en bijzondere groenten. Wij hebben ruim 150 verschillende soorten. De kwekerij is wekelijks geopend. Ook kunt u online bestellen in de webshop Kruidenwereld. 

  • Donderdag 10.00 t/m 17.00
  • Vrijdag        10.00 t/m 17.00
  • Zaterdag     10.00 t/m 17.00

’t Ol Daip

Sellingerstraat 7

9561 TA Ter Apel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.