Kruidenwereld is de online shop van kruiden kwekerij ’t Ol Daip. De kwekerij is gelegen in de mooie regio Westerwolde in Zuid-Oost Groningen, in het dorp Ter Apel. Zij zijn een kwekerij gespecialiseerd in kruiden, bijzondere groenten en eetbare bloemen. 

De kruiden kwekerij is begonnen vanuit hun hobby voor tuinieren. Zij kweekte hun eigen planten voor de sier- moes- en kruidentuin en verkochten de planten die ze over hadden. Inmiddels is er een assortiment van meer dan 150 verschillende soorten kruiden en groenten. Ook het aanbod van vaste planten, een self service plantenhoek en een theetuin maakt hun een divers bedrijf waar de liefhebber naar hartenlust kan ontdekken en genieten. 
Ik ontving een leuk bericht van hun met de vraag of ik eens wat wilde proberen in mijn moestuin. Blij verrast en nieuwsgierig heb ik genoten van product keuze en de prachtige foto’s van dit idyllische plekje en de uitnodigende website. Helaas is het niet om de hoek maar de moeite waard om de komende zomer op mijn vrije dag ook fysiek te bezoeken. 

Op dit moment staan ze alle 4 te schitteren in mijn moestuin. De brave hendrik en de eeuwig moes hadden helaas een slechte start. Ondanks de salie, die ik ter bestrijding van de bladluis om de planten heb gezet, bleven de luizen. Uiteindelijk heb ik een aantal dagen de toppen van wat brandnetels en wat teentjes knoflook in een emmer met water laten staan en middels een spuitflacon de planten behandeld. Nog beter is de toppen te plukken bij volle maan. Het combineren met een “vangplant” zoals Oost-Indische kers zou ook een optie zijn echter heeft deze bij mij vorig jaar vol met luis gezeten. Op deze manieren kun je, op een vriendelijke manier, toch je planten luis vrij maken zonder chemische middelen. Alleen al door goed te kijken wat elkaar versterkt en het beste naast elkaar geplant kan worden kun je goed inspelen tegen een hoop “kwaaltjes” die nou eenmaal ook horen bij het tuinieren. Wat slakken betreft heb ik slakken vallen bij de action gekocht en gevuld met bier . Ondanks deze zeer leuk geprijsd zijn ( € 1,22) kun je ook pvc tussenstukjes gebruiken en hier ecologische slakkenkorrels in doen. Zo worden deze bij het water geven of regen niet nat en behouden deze hun werking. 

Eeuwig moes is een kool die – in principe – nooit bloeit, maar alleen vegetatief wordt vermeerderd (stekken, afleggen). En daardoor blijft dezelfde plant eigenlijk eeuwig groeien. Vandaar ook de naam. Het blad kan steeds geplukt en gebruikt worden zoals andere koolsoorten. Zeker het jonge blad is heerlijk rauw te eten of om door een groene smoothie in de morgen te verwerken. Mijn persoonlijke favoriet is deze te combineren met appel, gember, lijnzaad en een beetje water. 

De brave hendrik is een vaste plant en wettelijk beschermd door de natuurbescherming. De plant bloeit van mei tot augustus en is een zeer oude groente, waarvan de geplukte bladeren maar één dag bewaard kunnen worden. Het jonge blad kan als spinazie gegeten worden en de jonge scheuten kun je als asperges bereiden. 

Kraailook bloeit van juni t/m augustus. Vergelijkbaar met bieslook of bosui Het is een steeds meer voorkomende plant, groeiplaatsen zijn: Weilanden, bossen, bosranden, bermen, rivierduinen, stadswallen, parken en zelfs bij ons aan het spoor zie ik ze steeds vaker staan. Naast leuk en lekker om in je tuin te hebben ook zo voor je neus om vele plekken te plukken. De bloemen laten drogen en in olie laten trekken geeft een waanzinnig effect en een mooie basis voor een kruidenolie. 

Mierikswortel was 3000 jaar geleden al bekend bij de oude Grieken. Het bevat veel vitamine C en stimuleert de spijsvertering . Eind mei verschijnen er prachtige witte bloemen aan de plant die prima in een salade verwerkt kunnen worden. Tussen november en maart zijn de wortels te oogsten. De scherpe smaak komt vrij door de verbinding die ontstaat als je de puntige witte wortel raspt. Vaak gestabiliseerd met zuur zoals azijn om te voorkomen dat de smaak snel terug loopt. Bewaren van de pure wortel kan dan ook wel maar kort en op een vochtig keukenpapier in de koelkast. Wat je misschien nog niet weet is dat de Japanse soort, niet combineert met zuur, gekenmerkt wordt als wasabi.

Lees hier leuk blogs www.marijesmoestuin.nl

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.