Micromeria Fruticosa

Een plant met een bijbelse achtergrond en veel positieve eigenschappen. Micromeria Fruticosa wordt in het Engels ook wel de White Leaved Savory genoemd. Deze plant komt van oorsprong uit Israël en het oostelijke Middellandse zee gebied, daar wordt deze kruid Zuta Levana genoemd of in het moderne Hebreeuws; Ashab a-shai.

In Nederland kom je deze plant bijna niet tegen. Dus liefhebbers van bijzondere planten; Micromeria Frutivosa is bij ons verkrijgbaar in de kwekerij. De voorraad is beperkt!

micromeria fruticosa
micromeria fruticosa

De plant  

Micromeria Fruticosa is een groenblijvende struik, die gemakkelijk kan worden gesnoeid, geschikt is voor pot en ook in de kleine border het goed doet. Door de zilveren bladeren is dit een accentplant met een extreem lange bloeiperiode – van de late lente tot de vroege winter! Deze plant kan elke hoeveelheid zon of schaduw aan en is geweldig voor de bijen en vlinders.

White Leaved Savory is een droogtetolerante mediterrane plant, die een verscheidenheid aan grondsoorten aankan. Tijdens de winter zijn de bladeren groter en dunner en in de winter kleiner en dikker. Snoei na het bloeien om de grootte en vorm te regelen, de plant zal opnieuw gaan bloeien.

Gebruik

De bladeren, knoppen en de bloemen zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt voor thee, kompressen, infusies en gorgelen. De plant bevat een hoge concentratie van de monoterpene essentiële olie pulegone, ook bekend als isomenthol en staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het kruid wordt vooral gebruikt bij de behandeling van kwalen zoals buikpijn, diarree, ooginfecties, hartaandoeningen, hoge bloeddruk, vermoeidheid, uitputting, verkoudheid en open wonden.

Kwekerij ’t Ol Daip

Ook benieuwd naar dit bijzondere kruid of ben je op zoek naar andere kruiden of groente? Kom eens langs en maak kennis met ons assortiment kruiden en vergeten groenten. Wij hebben ruim 100 verschillende soorten. De kwekerij is wekelijks geopend op:

  • Donderdag 9.00 t/m 17.00
  • Vrijdag        9.00 t/m 17.00
  • Zaterdag     9.00 t/m 17.00

’t Ol Daip

Sellingerstraat 7

9561 TA Ter Apel

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.