Mierikswortel

Mierikswortel, ook wel bekend als kreno, peperwortel of mieredi. Mierikswortel is een groente die vanouds uit al gegeten wordt. De wortel was 3000 jaar geleden al bij de oude Grieken bekend. Het is een scherp smakkende wortel, die de smaak heeft van mosterd en radijs, waar de wortel familie van is. De Mierikswortel groeit goed in ons klimaat en is een leuke toevoeging voor de groentetuin en is ook nog eens super gezond!

Scherpe smaak

Door het snijden of raspen van de wortel komt allylisothiocyanaat vrij, een vluchtige verbinding die de wortel zijn scherpe, op mosterd of radijs lijkende, smaak geeft. Mierikswortel is familie van de nog scherpere Japanse Wasabi [ook te koop bij ons in de kwekerij].

Gezond

In mierikswortel zit veel vitamine C, B6 en foliumzuur. Daarnaast zit de wortel vol met mineralen zoals natrium, zink, mangaan, koper, calcium, kalium, ijzer en fosfor. Er zijn weinig groenten die zoveel mineralen en vitamines bevatten als mierikswortel.

  • Type: vaste plant.
  • Winterhardheid: goed winterhard.
  • Standplaats: halfschaduw.
  • Hoogte: 80/100 cm.
  • Grond: vochtig.
  • Gebruikte delen: blad en wortel.

Een lekker recept

Aardappelsalade met mierikswortel mayonaise.

Ingrediënten:
– 800 gram vastkokende aardappelen
– 4 bosui
– 300 gram augurken
– 4 eetlepels mayonaise
– 2 eetlepels geraspte mierikswortel
– 1 eetlepel witte balsamicoazijn

Schil en kook de aardappelen gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes. Meng de aardappelen met de in stukjes gesneden augurken en de fijn gesneden bosui. Meng de mayonaise met de geraspte mierikswortel en de azijn. Breng op smaak met zout en peper. Meng nu de mayonaise  met de aardappelen en bestrooi met fijngesneden bieslook.

Kwekerij ’t Ol Daip

Ook benieuwd naar deze vergeten groente of ben je op je zoek naar bijzondere kruiden? Kom eens langs en maak kennis met ons assortiment kruiden en vergeten groenten. Wij hebben ruim 100 verschillende soorten. De kwekerij is wekelijks geopend op:

  • Donderdag 9.00 t/m 17.00
  • Vrijdag        9.00 t/m17.00 Koningsdag gesloten!
  • Zaterdag     9.00 t/m 17.00

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.